Kaakkois-Suomen Ajokoirakerho Ry

Etusivu
Hallitus ja toimikunnat
Jäsenet kirjoittavat
Jäsenten esittelyjä
Toimintakertomukset
Vuoden ajokoira
Vuoden kettukoira
Vuoden toimija
Tulokset
Mestarit ja valiot
Jäseneksi liittyminen
Kuvagalleria

Hukka tuli - Jorma Suuronen, 2003

Vuosi on taas vierähtänyt kuin siivillä. On aika tilinpäätökselle kuluneesta vuodesta, joka ei näytä hyvältä. Perinteistä löytyy paljon erinomaisia sanontoja ja vertauksia, kuten hukka meidät perii. Tämä pitää hyvin paikkansa, sillä susikanta on vuoksen pohjoispuolella niin suuri, että ajokoe toiminta on tyrehtynyt aivan kokonaan. En halua maalata pirua seinälle, mutta tästä ei hyvä seuraa! Kuluneella koekaudella ei mikään suosinut ajokoiramiestä. Alkusyksy oli liian kuuma, sitten pamahtivat kovat pakkaset ja vieläpä runsas lumikin teki omat tepposensa. Susikannan paisuttamisella tulee olemaan kauas kantoiset seuraukset; ei ainoastaan ajokoiraharrastukselle vaan myöskin muullekin metsästykselle. Mitä se vaikuttaa nuorten harrastusten valinnalle, moniko meistä papoista on valmis juoksemaan jäniksen tai ketun perässä, että pojanpoika saisi ammuttua ensimmäisen saaliinsa, joka taas on tärkeä asia harrastuksen jatkumiselle. Susikannan hoito vaatii metsästäjiltä yhteen hiileen puhaltamista, ainakin koira miesten, koska koirattomien metsästäjien ajatusmaailma poikkeaa meidän ajatuksen juoksusta todennäköisesti jonkun verran, kun ei ole oman kaverin henki kysymyksessä. Viranomaisten taholta ei apuja ole paljon luvassa, sen verran olen keskustellut näistä asioista tietävien kanssa.

Uusista säännöistä pikku kommenttina oman kokemuksen pohjalta; 3 starttia omalla koiralla ja muutama tuomarina olo osoittivat sen, että sääntöjä olisi pitänyt kokeilla perusteellisemmin ennen käyttöönottoa. Vinkkinä koira miehille, jotka aikovat testata koiriaan kokeissa: tutkikaa säännöt tarkkaan, sillä siitä on varmasti hyötyä! Kolme vuotta on pitkäaika selvitellä epäkohtia virallisissa kokeissa…

Kerhon toiminta kaipaa uusia tuulia. Tavoite jonka asetin vuosi sitten ei ottanut toteutuakseen. Jäsen määrä ei heilahtanut sille tasolle mitä toivoin. Kerhon ajokoetoiminta koki inflaation, mestaruuskokeisiin osallistui kolme koiraa, tosin kelikin oli raaka. Karkea keli ja kova pakkanen, suoritukset ovat hatun noston arvoisia näiltä koirilta. Metsästysinto on erittäin tärkeä ominaisuus ajokoirassa, sen tulin itse huomaamaan. Kyttäilin pehmeitä kelejä ja tulihan ne, tuli niin pehmeät, että koira sammui kuin saunalamppu seitsemän ja puolen tunnin pomppimisen jälkeen!

Helmikuun kokeet ovat vielä edessäpäin tätä kirjoitellessani, mutta pahalta näyttää lumitilanne. Kerhon kettukokeisiin osallistui 4 koiraa; ihan hyvä saavutus! Kiitokset kettumiehille. Onnittelut Mestareille. Kerhon kymmenvuotistaipale täyttyy pikku hiljaa, joten hallitus odottelee apuja jäseniltä. Näyttelyt on tarkoitus anoa vuodelle 04, onko ehdotuksia yhteistyö kumppaneista? Nuoret jäsenet, joilla tarkoitan alle 40 kymppisiä (onko niitä); tarttukaa ohjaksiin ennakkoluulottomasti, ja tulkaa mukaan, ajokoiraharrastus tarvitsee teitä! Kettukilvan suunnittelu kaatui jo alkuvaiheessa, ja tapahtumalle löytyi toteuttaja kymestä.

Koetoiminta Etelä-Karjalan alueella oli todella hiljaista; mutta siitä huolimatta Kaakkois-Suomen ajokoirakerhon koirat pärjäsivät todella mahtavasti valtakunnallisella tasolla. Menestystä tuli nuorten kilvasta, piirin karsinnoista, piirin mestaruuskisoista, kilvan valinnoista, kolmen koitos ja mestarien mittelöstä sekä edustus kettulohkossa. Onnittelen koirien omistajia, ohjaajia, kiinniottajia, tuomareita ja kaikkia jotka ovat vaikuttaneet koirien menestykseen. Voimme olla ylpeitä näistä suorituksista!

Metsästysseuroille suuret kiitokset myötämielisestä suhtautumisesta kerhon ajokoetoimintaa kohtaan. Keskustelu metsästysseurojen ukkoutumisesta ja ajokoetoiminnan jatkumisesta nousee jatkuvasti esille! Siihen on ollut lääkkeet jo kauan sitten, mutta niitä ei ole haluttu käyttää! Metsästysseuroihin pääseminen edes koeajalle on suorastaan mahdotonta; moniko meistä jäseninä olevista on 15 - vuotiaana omistanut maatiloja? Arvoisat metsästysseurojen hallituksen jäsenet; erinomaisia metsästäjiä ja koiraharrastajia on suuntautunut muihin harrastuksiin vuosiensaatossa todella paljon, onko siihen edelleenkin varaa? Esimerkiksi, jos seurassa on 120 jäsentä niin veikkaan, että hirvijahdin loputtua metsästäjiä on alle 10 jäsentä, poikkeuksiakin onneksi on. Metsästysseurojen sääntöjä ja muitakin systeemejä kehittelemällä ennakkoluulottomasti saataisiin uusille ja nuorille metsästäjille kyllä tilaa jos tahtoa riittää! Nuorille valtaa ja vastuuta! Tiedän miltä tuntuu, kun on halu hankkia metsästyskoira ja metsästää, mutta ei pääse toteuttamaan unelmaansa. Itselläni kävi hyvä tuuri, hankin 70- luvulla ensin valmiin kettua ajavan koiran ja karkeakarvaisen kettuterrierin; niillä riitti töitä niin maan alla kuin maanpäällä, vaikka en kuulunut mihinkään metsästysseuraan ja siitä se ura urkeni…

Kaakkois-Suomen ajokoirakerhon tavoite on edelleen sama kuin ennenkin. Kuka ei tiedä sitä, niin tule seuraavaan vuosikokoukseen päättämään siitä. Kiitokset kaikille sidosryhmille jotka ovat vaikuttaneet kerhon toimintaan.

Hiili ja kipinää on, missä on puhaltajat?

Terveisin: Jorma Suuronen

Alapalkki
 
www.kaakkoissuomenajokoirakerho.com
Kaakon Nettipalvelu